Amazon İş Raporu(Business Reports) – Satıcılar İçin Neden Önemli

Amazon İş Raporu(Business Reports) – Satıcılar İçin Neden Önemli?

  1. Amazon İş Raporları Nedir?
  2. Tür Amazon Satıcı Merkezi Raporu

2.1 Sipariş Edilen Birimler

2.2 Toplam Satış 

2.3 Sayfa Görünümleri

2.4 Oturumlar

2.5 Dönüşüm Oranı (Emir Oturum Yüzdesi)

2.6 Satın Alma Kutusu Yüzdesi

  1. Amazon İş Raporları Neden Önemli?
  2. Amazon İş Raporu: Son Düşünceler

Bir şirket, iş raporlarını etkin biçimde kullanmayı başarırsa, bu onun bütçe planlaması, gelecekteki projeksiyonları ve tahminlerini gerçekleştirmesine yardımcı olur. Böylece büyüme planlarını tahmin edebilir ve muhtemel kararlar alabilir. Amazon, satış analizinin kritik önemini kavradığı için satıcılara, satışlarını takip etmeleri ve Seller Central üzerinden işlerini izlemeleri için eyleme geçirilebilecek veri sağlayan İş Raporları sunmaktadır.

Amazon İş Raporları(Business Reports), ürünlerinizle yapılan işlemler ve alıcıların ne sıklıkta satın aldıkları hakkında bilgi sağlar. Aynı zamanda, müşterilerin bir alışveriş esnasında kaç adet ürün satın aldıkları konusunda fikir yürütebilirsiniz. Bu raporlar, pazarlama aktiviteleri için değerli bir kaynaktır ve aynı zamanda reklam stratejilerinin ayarlanması ve en iyi iş uygulamalarının geliştirilmesi için önemli istatistikler sağlar.

Ancak, Amazon’un sunduğu yoğun veri miktarı nedeniyle bu raporları yönetmek zor olabilir, bu durum birçok satıcının bu verileri göz ardı etmesine yol açabilir. Dolayısıyla, satış performansınızı maksimize etmek ve markanızın genel KPI’lar doğrultusunda ne yönde ilerlediğini anlamak için, özellikle işletmenizin belirleyici metriklerini analiz etmede yardımcı olan Amazon İş Raporları’nın 2022 değerini kavramanız gereklidir. Bu bağlamda, İş Raporları’nın ne olduğunu ve Amazon raporları ile işletmenizi nasıl etkili bir şekilde büyüteceğinizi tartışacak bir kılavuz hazırladık.

Amazon İş Raporları(Business Reports) Nedir?

Amazon İş Raporları, kullanıcılarına, satış ve reklam stratejilerini şekillendirebilecekleri önemli bilgiler sağlar. Platform yöneticileri, Envanter Raporları(Inventory Reports), Reklam Tabanlı Raporlar(Advertising Based Reports), Envanter Sağlığı(Inventory Health) ve Karşılama Raporları(Fulfillment Reports) gibi detaylı raporları inceler. Fakat, CEO’ların daha geniş düzeydeki verileri, örneğin AMZ İş Raporlarında bulunan Satış ve Trafik Sayfası(Sales and Traffic Page)ı veya Satış Panosu(Sales Dashboard) gibi hesap seviyesi istatistikleri incelemeye daha eğilimli olmaları muhtemeldir. İş Raporlarını, Seller Central hesabınızda “Raporlar”( Reports) sekmesi altında doğrudan bulabilirsiniz.

Amazon Seller Central Rapor Türleri

AMZ İş Raporlarında bulunan bilgi yoğunluğu ilk anda fazla ve çözümlemesi zor görünebilir. Yine de, her minik istatistik öğesini çözümlemek yerine, gösterge tablosundaki anahtar faktörlere yoğunlaşmanız daha yararlı olabilir. Amazon’daki işinizi bu bileşenler üzerinden değerlendirmek, kontrolü elinizde tutarak markanızı dönüştürme imkanı sunacaktır. Bu sebeple, bu tür ölçümlemelerin her birine dikkatlice bakıp, performansınızı nasıl iyileştireceğine dair bilgi sunan rapor bileşenlerini Amazon istatistiklerinde nasıl uygulayabileceğinizi birlikte inceleyelim.

Sipariş Edilen Birimler

Bu bilgi, müşterilerinizin sizden ne kadar ürün talep ettiğini ayrıntılı bir şekilde sunar. Birim siparişlerinizi izlemek ve sayılarındaki dalgalanmaları gözlemlemek için bu tür metrikleri kullanabilirsiniz. Sipariş edilen birim miktarı, ürününüzün platformdaki yerini doğrudan etkileyen faktörlerden biridir; yani satışlarınız arttıkça sıralamanız da yükselir. Bu yüzden, birimlerdeki değişimler gözlemleme listesinin başında olmalıdır; eğer öyle değilse, bu durumu en kısa zamanda incelemelisiniz. Sipariş edilen ürünlerdeki azalışın, bu yazıda daha sonra değineceğimiz oturumlarınız ve sayfa görüntülemelerinizle ilişkili olabileceğini aklınızda bulundurun.

Toplam Satış 

Toplam geliriniz, ürünlerinizin fiyatının satılan birim sayısı ile çarpılması ile elde edilen değerdir. Brüt ürün geliri, ürün satışlarınız, ek hizmetleriniz (örneğin, hediye paketleme) ve kargo ücretlerinizden oluşur. Bu yüzden, sipariş edilen ürün satış verilerinde görülen sadece ürün fiyatı değil, aynı zamanda müşterilerinizin ürünü satın almak için ödedikleri toplam miktarıdır. Ek hizmetler ve kargo dahil veya hariç olmak üzere toplam ürün satışlarınızı ve nakliye masraflarınızı takip edebilir, böylece üzerinde odaklanabileceğiniz brüt ve net ölçümler elde edebilirsiniz. AMZ dükkanınızdan tam olarak ne kadar kazandığınızı bilmelisiniz!

Sayfa Görünümleri

Sayfa izlenimleri, AMZ dükkanınızın toplam ziyaretçi sayısını ifade eder. Mağazanızda her bir sayfa ayrı ayrı değerlendirilir, bu nedenle bir müşteri dükkanınızda birden fazla sayfayı ziyaret ederse, her biri ayrı bir sayfa izlenimi olarak hesaplanır. Eğer sayfa izlenimleriniz düşükse, ürünlerinizin görülme olasılığı da düşer; bu kadar basittir. Bu sebeple, sayfa izlenimlerinizin neden düşük olduğunu anlamanız önemlidir. İlk olarak, Amazon Buy Box’ı kazanıp kazanmadığınıza ve ürün başlıklarınızın anahtar kelime bakımından ne kadar zengin olduğuna bakın. Unutmayın, daha fazla trafiğin genellikle ürünlerinizin daha yüksek arama sıralamalarını ve dolayısıyla daha fazla dönüşümü getirdiği anlamına gelir. Bu nedenle, sayfa izlenimlerini artırmak, bu sürecin vazgeçilmez bir parçası olmalıdır.

Oturumlar

Oturum Göstergesi(The sessions indicator), trafiğinizi izlemenin bir yöntemidir ve AMZ İş Raporlarınızı(Business Reports) bu bağlamda anlamanın oldukça basit bir yolunu keşfedeceksiniz. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz: Bir müşteri Amazon üzerinden mağazanıza girer.

İlk ürünü incelemekte ama alışveriş sepetine eklememektedir.

İkinci ürüne bakar ve iki birim alışveriş sepetine koyar.

Üçüncü bir ürün inceler ve bir birim alışveriş sepetine ekler.

Mağazayı daha da incelemeye devam ederler, dördüncü bir ürünü incelerler, sepete iki birim eklerler ve daha sonra fikirlerini değiştirip sepetten bir birim çıkarırlar.

Bu etkileşimler birbirinden farklı olsa da, her bir ürünle ilgili etkileşim bir sayfa görüntülemesi olarak kabul edilir. Dolayısıyla, mağazanıza yapılan tek bir ziyaret, toplamda dört sayfa görüntülemesine denk gelir. Platform bu süreci tek bir oturum olarak kaydeder. Bu, bir süpermarkete gitmek ve raflardaki ürünleri kontrol etmekle aynıdır. Muhtemelen birden çok ürün kontrol edersiniz, ancak hepsi aynı ziyaret sırasında gerçekleşir. Bu verileri analiz ederek ve sayfa oturumlarınızın ve görüntülemelerinizin eşit olduğunu fark ederek, yani beş sayfa görüntüleme ve beş oturum olduğunu görerek, ürünlerinizin alıcıların dikkatini çekmediğini anlarsınız. Ürünleriniz potansiyel müşterilerinizi çekmiyorsa, bir dönüşüm beklemek gerçekçi olmayacaktır. Bu nedenle, raporlarınızdaki verileri kullanarak bunun muhtemel nedenlerini analiz edebilirsiniz. Örneğin, Amazon listeleme kaydınızın aylık 50’den daha az oturum aldığını gözlemliyorsanız, listelemenizin doğru kategoride olduğundan, açıklamanızın anahtar kelime bakımından zengin olduğundan ve fotoğraflarınızın platformun gerekliliklerine uyduğundan emin olun. Fiyatlandırma stratejisi de bir inceleme gerektirebilir. Daha da önemlisi, oturum ve sayfa görüntüleme metriklerinize önemli bir katkı sağlayacak ayarlamalar yapabileceksiniz.

Dönüşüm Oranı (Emir Oturum Yüzdesi)

Bu metrik, satış adedinin Amazon dükkanınızın ağırladığı benzersiz oturum sayısına oranını gösterir. Gösterge değeriniz düşükse, ürünlerinizin sıralaması da düşük olabilir ve bu durumu düzeltmek için aktif tedbirler almalısınız. AMZ’de sağlıklı bir dönüşüm oranı genellikle %8 ile %15 arasında değişir. Ancak, ortalama oran %9.8’dir, bu nedenle en az bu seviyeye çıkarmak için çaba göstermelisiniz. Emir oturumu yüzdesi, dönüşümler ve oturumların toplam sayısını gözlemlemenize yardımcı olur. Sonra, gerektiği durumda Amazon’daki resimlerinizde, listelemelerinizde ve fiyatlandırmalarınızda uygun düzeltmeleri yapabilirsiniz.

Satın Alma Kutusu(Buy Box) Yüzdesi

Bu bölüm İş Raporlarında(Business Reports), ürünlerinizin Satın Alma Kutusunda müşterilere ne sıklıkla sunulduğunu belirtir. Eğer bu oran düşükse, ürünlerinizin geçmişte stokta olup olmadığını ve diğer satıcılarla Buy Box için rekabet edip etmediğinizi kontrol etmelisiniz. Stokları düzgün bir şekilde yönetmek önemlidir; AMZ’nin Buy Box’ı kazanmak ve muhafaza etmek için fiyatlandırma stratejilerinizi belki de gözden geçirmeniz gerekmektedir. Ayrıca uygunluğunuz, müşteri hizmetleriniz ve kargo seçeneklerinizle de doğrudan ilişkilidir, bu yüzden mümkün olduğunca ücretsiz teslimat sunmayı düşünün.

Amazon İş Raporları Neden Önemli?

Bir işletme yönetirken, işin doğru yönde ilerlemesi için mevcut verilere dayanarak kararlar almanız gerekir. Ancak birçok satıcı, iş kararları alırken içgüdülerine dayanır, fakat güvenilir istatistikleri değerlendirerek işinizi optimize etmek daha kolaydır. Amazon Seller Central’ın İş Raporları, çeşitli bilgi türlerini sağlama konusunda bir dizi seçenek sunar. AMZ’nin sunduğu bu ayrıntılı elektronik tablolar sayesinde, satış hacminizi ve dönüşüm oranlarınızı artırabilir, reklam giderlerinizi azaltabilir ve başka şekillerde avantaj sağlayabilirsiniz. Ürün talebini ölçmek, veri eksikliği nedeniyle tüccarlar için önemli bir zorluktur. İşte bu yüzden, platformdaki müşteri talep sinyalleri, özel geliştirme önerileri sunan İş Ürün Fırsatı (Business Product Opportunity-BPO) raporları için kullanılır. Bu yaklaşım sayesinde, müşterilerin ürün kategorinizde ne aradığını daha iyi anlamış olursunuz. Raporlar ayrıca, B2B alıcılarınızın Amazon’da hangi ürünleri en çok satın alma eğiliminde olduğunu da gösterir. İlgili uzmanlık ve tecrübe eksikliği, pazar araştırması ve gerçekçi hedefler belirleme konusunda zor olabilir. Ancak işletmeniz, uygun teknikler ve Amazon İş Raporlarından elde edilen ilgili bilgilerle gelişim gösterebilir.

Amazon İş Raporu: Son Düşünceler

En iyi uygulamalar, ölçümler ve veri analizi konusunda çok sayıda makale bulabilirsiniz. Bu blog yazısının, satıcıların platformda yer alan AMZ İş Raporlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmasını umuyoruz. Amazon’un çözümlenmesi ve iş hedeflerinizin pazarla uyumlu hale getirilmesi, özellikle de gerekli uzmanlığa sahip olmayanlar için zor olabilir.


© [2023] Özdoğan Danışmanlık, Atakan Özdoğan. Her hakkı saklıdır